Μαθήματα Ζωής από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο

 

Το Σχολείο μας, το Ευρωπαϊκό Πρότυπο, λειτουργώντας πάντα ως πρωτοποριακό παιδαγωγικό εργαστήρι με επίκεντρο την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε μαθητή, πραγματοποιεί καινοτόμες δράσεις, τις οποίες στηρίζει σταθερά ως επιλογές της φιλοσοφίας του. 

Μία από αυτές τις δράσεις που ξεκινά, με την ελπίδα να αγαπηθεί, να εμπνεύσει και να εδραιωθεί, με ποικίλη αξιοποίηση από τους μαθητές μας αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα  είναι τα  “Μαθήματα Ζωής”.

Μαθήματα Ζωής: 2η Συνάντηση με τον καθηγητή Γαγάτσης Αθανάσιο και την καθηγήτρια Μαυρικάκη Ευαγγελία

Το Σχολείο Ευρωπαϊκό Πρότυπο (https://www.eps.edu.gr/), λειτουργώντας πάντα ως πρωτοποριακό παιδαγωγικό εργαστήρι με επίκεντρο την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε μαθητή, πραγματοποιεί καινοτόμες δράσεις, τις οποίες στηρίζει σταθερά ως επιλογές

Περισσότερα »

Μαθήματα Ζωής: 1η Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρούπολης, κ. Κωνσταντάτο Γιάννη & την κα Ιωαννίδου Κέλλυ από τις εκδόσεις Καλέντη

  Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρούπολης, κ. Κωνσταντάτο Γιάννη & την κα Ιωαννίδου Κέλλυ από τις εκδόσεις Καλέντη   Με μεγάλη χαρά προχωρήσαμε

Περισσότερα »

Η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί εγρήγορση όλων μας για ποιοτικές επιλογές στην εκπαίδευση των παιδιών με τρόπο βιωματικό, το Σχολείο μας επέλεξε οι μαθητές της Στ τάξης Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου να έρθουν σε επικοινωνία με ξεχωριστές προσωπικότητες.

 

Η επιλογή των προσώπων που ξεχωρίζουν για τις αξίες τους στη ζωή, έγινε με κριτήριο την πλούσια σε εμπειρίες ζωή τους που και το αποτέλεσμα των επιλογών τους στο  σήμερα.

 

Η οργανωμένη, εκπαιδευτική αλληλεπίδρασή σας με τους μαθητές μας πιστεύουμε ότι θα είναι ένα “δώρο” για  έμπνευση, προβληματισμό και κίνητρο επίτευξης για τους ίδιους αλλά και ευκαιρία έκφρασης και έμπνευσης για τους ομιλητές, που θα έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν ως μέντορες ζωής σε παιδιά και εφήβους, που μεγαλώνουν σε μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική, κοινωνική, επιστημονική πραγματικότητα, με ηθικά διλήμματα.  

 

Στόχος των συναντήσεων είναι οι μαθητές να έρθουν σε επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους, που έχουν φτάσει στην επιτυχία μέσα από τη δική τους ξεχωριστή πορεία, με τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους επιλογές, όνειρα και προσπάθειες, ώστε να αντιληφθούν τον ρόλο του πρωταγωνιστή που έχουν οι ίδιοι στο δικό τους ταξίδι ζωής και να αποκτήσουν σταθερή πυξίδα, με αξίες όπως η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη, η ενσυναίσθηση, το ομαδικό πνεύμα, η υπευθυνότητα, η εργατικότητα και η αγάπη για το καλύτερο, την αριστεία. 

 

Η διαδικασία

Ο εκάστοτε ομιλητής θα έχει τη δυνατότητα μέσα από οργανωμένη συνάντηση να παρουσιάσει για 15-20΄ την πορεία ζωής του, με τους πιο ξεχωριστούς σταθμούς, επιτυχίες, απογοητεύσεις, διλήμματα, αποτυχίες, χαρές, απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών, τις οποίες θα έχει μελετήσει, πριν από την ημέρα της συνάντησης.

 

Οι μαθητές πριν από την συνάντηση θα έχουν μελετήσει το βιογραφικό του ομιλητή, θα έχουν ασχοληθεί με το έργο του και θα έχουν γράψει 5-8 ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα ζωής που ο ίδιος έλαβε και τον οδήγησαν εκεί που βρίσκεται τώρα. 

 

Ενδεικτικές ερωτήσεις που αναμένεται να απαντηθούν από κάθε ομιλητή είναι:

  1. Ποιο Δημοτικό σχολείο τελειώσατε; Ποιο Γυμνάσιο;
  2. Ποιες είναι οι σπουδές που κάνατε και πόσο σχέση είχαν με τη σημερινή σας επαγγελματική θέση;
  3. Τι επάγγελμα θέλατε να κάνετε, όταν ήσασταν μικρός/ή; 
  4. Τι μάθατε στο Σχολείο, που σας χρησίμευσε στην πορεία της ζωής σας;
  5. Ποιος ή τι σας οδήγησε να συνεχίσετε ή να κάνετε εκ νέου προσπάθεια, για να καταφέρετε κάτι σπουδαίο για εσάς, όταν είχατε κουραστεί ή απογοητευτεί; Ποιος ή τι σας στήριξε, για να συνεχίσετε;
  6. Ποια  δυσκολία ή αποτυχία που σας πίεζε αποδείχθηκε ότι ήταν μεγάλο δώρο για εσάς τελικά;
  7. Τι θα συμβουλεύατε έναν μαθητή που τελειώνει το Δημοτικό, το Γυμνάσιο ή το Λύκειο να κάνει, για να τα καταφέρει στο μέλλον;
  8. Για ποιο πράγμα δεν πρέπει να γκρινιάζει ένας μαθητής -κατά τη γνώμη σας- και για τι πράγμα ένας ενήλικος;
  9. Ποιο πράγμα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο κάθε μέρα;
  10. Ποια αξία ζωής είναι για εσάς η πιο σημαντική;

 

Την εκδήλωση θα μπορούν να παρακολουθήσουν και γονείς ή άλλοι εκπαιδευτικοί, χωρίς όμως δυνατότητα παρέμβασης, καθώς στόχος της δράσης είναι οι μαθητές μας να έρθουν σε προσωπική επαφή με ανθρώπους που θα τους εμπνεύσουν με τη στάση, το παράδειγμα και την προσωπικότητά τους.

 

Το σχολείο θα αξιοποιήσει την όλη δράση, για να προαγάγει τις αξίες ζωής και τους ανθρώπους που τις πρεσβεύουν με το παράδειγμα τους σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της βιωματικής μάθησης – ανοίγματος του Σχολείου στην Κοινωνία.

 

Η ελπίδα, η αισιοδοξία, το θάρρος,  η ψυχική ανθεκτικότητα και το όραμα είναι τα εφόδια που θέλουμε να καλλιεργήσουν τα παιδιά μας.

 

Είμαστε ευγνώμονες για την επικοινωνία και συνεργασία όλων των ομιλητών.

Ελπίζουμε οι μαθητές , οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αγκαλιάσουν και οι ίδιοι τη δράση, προτείνοντας κι άλλους ομιλητές – πρότυπα για αυτούς, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία για ουσιαστική και γόνιμη επικοινωνία και αλληλεπίδραση, με ελπίδα για το αύριο.

 

Οι Ακαδημαϊκά Υπεύθυνοι του Σχολείου

Οι Διευθυντές των βαθμίδων