Η φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Πρότυπου

Η αρχική επιθυμία πίσω από τη δημιουργία του σχολείου μας ήταν να καλύψουμε την ανάγκη ύπαρξης ενός «οικογενειακού σχολείου με ολιγομελή τμήματα μαθητών».

Από πλευράς εγκαταστάσεων η επιλογή αυτή έγινε για να προσφέρει την αίσθηση ενός οικείου περιβάλλοντος στον μαθητή. Οι μικροί μαθητές συνήθως αισθάνονται «απειλητικό» έναν χώρο μεγάλο και αχανή. Σε εμάς, από την πρώτη κιόλας ημέρα, εξοικειώνονται με τις εγκαταστάσεις, μαθαίνουν τα «κατατόπια» αισθάνονται ασφαλή για το που βρίσκονται, τι υπάρχει γύρω τους, δε «χάνονται» κυριολεκτικά και μεταφορικά μιλώντας. Έτσι η μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο επιτυγχάνεται πολύ ομαλά, ιδιαίτερα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Το ίδιο κριτήριο, όσον αφορά στην επιλογή των εγκαταστάσεων, εφαρμόστηκε και στην απόφαση να κρατηθεί «μικρό» το σχολείο και από πλευράς αριθμού μαθητών.

Ένα τμήμα ανά τάξη (12-18 παιδιά) σύνολο παιδιών σχολείου περίπου 120 ΑΝΩΤΑΤΟ 160 συμβάλλουν στη δημιουργία ενός απολύτως οικογενειακού κλίματος σε ελεγχόμενο περιβάλλον και έτσι αναπτύσσονται σε πολύ γρήγορο χρόνο αληθινά ισχυροί δεσμοί, τόσο μεταξύ των συμμαθητών όσο και μεταξύ μαθητών/εκπαιδευτικών.

Σε μικρούς και μεγάλους δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν πραγματικά, σε βάθος, να αγαπηθούν και να συνυπάρξουν και έτσι ένας από τους βασικούς μας στόχους επιτυγχάνεται, βλέποντας να επικρατούν τα χαμόγελα, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, η στήριξη, ο σεβασμός.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως, παρόλο που κρατάμε χαμηλό τον αριθμό των μαθητών μας, δεν ισχύει το ίδιο για τους εκπαιδευτικούς.

Στο Νηπιαγωγείο και Α’ Δημοτικού θεωρούμε δεδομένη την παρουσία δύο εκπαιδευτικών ανά τμήμα. Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής, όσον αφορά το μαθησιακό κομμάτι και οι δασκάλες μαθαίνουν γρηγορότερα, εκτός από την προσωπικότητα του κάθε παιδιού, τον ατομικό, «μαθησιακό ρυθμό» του, προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους σε αυτόν και το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να αποκτούν αυτοπεποίθησή για αυτά που κατάφεραν.

Το να σταθούν γερά στα πόδια τους, να αισθανθούν δυνατά και ικανά, αποτελεί στόχο μας και είναι από τις προτεραιότητές που εξαρχής θέτουμε μαζί με την οικογένεια, προκειμένου να μπουν έτσι γερές βάσεις για την πορεία της μαθητικής αλλά και τη μετέπειτα ζωής τους.

 

Κλειδιά στην εκπαίδευση του Σχολείου μας αποτελούν η θετική αυτοεικόνα, η διαφορετικότητα, η εμπιστοσύνη, η διαχείριση του λάθους, η κριτική σκέψη, η φαντασία, το ομαδικό πνεύμα, η ατομική ευθύνη, η συναισθηματική ωριμότητα, η πολύπλευρη ανάπτυξη, το κίνητρο μάθησης/εξατομίκευση.

 

Newsletter από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο.

Ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα του σχολείου μας.
Κάντε εγγραφή τώρα στο newsletter μας!