Διεξαγωγής Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Σχολικής Εφημερίδας με τίτλο: « 1821-2021: Aγγίζοντας τα ίχνη μιας Επανάστασης…» – σχολ. έτος 2020-2021
Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο συμμετέχει στο εν λόγω Διαγωνισμός, τον οποίο διοργανώνει το Σωματείο «Ορίζοντες», απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (Ε΄ και Στ΄ τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τύπων και όλων των τάξεων), καθώς και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, όλης της χώρας.
Ο Διαγωνισμός αφορά στην έκδοση φύλλου σχολικής εφημερίδας αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Με τον όρο «σχολική εφημερίδα» εννοείται κάθε είδους έντυπη ή ψηφιακή εκδοτική προσπάθεια των μαθητών/-τριών.
Βασικός σκοπός της έκδοσης σχολικής εφημερίδας είναι η δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές/-τριες θα μάθουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να δημιουργούν. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί συνειδητοποιούν την ανάγκη να διερευνήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.
Η εστίαση στα 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση ανταποκρίνεται στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί στην κοινωνία το 2020 και 2021 και στο ενδιαφέρον που αναμένεται να διαμορφωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ως αποτέλεσμα των ποικίλων δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν πανελλαδικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να ακουστεί η φωνή των εφήβων και να τους δοθεί η ευκαιρία να αρθρώσουν και αυτοί τον δικό τους λόγο και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον εορτασμό.
Οι επιμέρους στόχοι του Μαθητικού Διαγωνισμού είναι: η όσο το δυνατόν βιωματική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821, η τοποθέτησή της στο γίγνεσθαι της τότε εποχής και η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της μέσα από την εξέταση της σχέσης της με τις άλλες επαναστάσεις που εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο, η εστίαση στους ‘απλούς’, τους ‘αφανείς’ ανθρώπους που σηκώνουν στις πλάτες τον μεγάλο όγκο των μαχών και όλων των άλλων εκτός των πεδίων της μάχης, η διερεύνηση της εξέλιξης της ταυτότητας των Ελλήνων στην περίοδο των 200 χρόνων μέχρι σήμερα, ο προβληματισμός για τις προοπτικές της χώρας και η διαμόρφωση συλλογικού οράματος για το μέλλον της, η προώθηση της ιδέας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ιδανικών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, που συνδέονται με την επανάσταση του 1821,η εξοικείωση των μαθητών με τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν, μέσα από τη σύνδεση των ιστορικών γεγονότων με τον τόπο στον οποίο οι μαθητές/τριες ζουν, η ανάπτυξη ερευνητικού πνεύματος (π.χ. αναζήτηση πηγών, αρχειοθέτηση, επεξεργασία, αξιολόγηση) και η καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης και κριτικής σκέψης.
Ο προτεινόμενος διαγωνισμός μπορεί να υλοποιηθεί: α) εντός ωρολογίου προγράμματος: στην Ευέλικτη ζώνη, Ιστορία, Γλώσσα, Λογοτεχνία, Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή, Μουσική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ερευνητική Εργασία (για το δημοτικό περιλαμβάνεται και ο διδακτικός χρόνος του ολοήμερου σχολείου), β) εκτός ωρολογίου προγράμματος: σε Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικό).
Οι επιμέρους στόχοι του Μαθητικού Διαγωνισμού είναι:
- Η όσο το δυνατόν βιωματική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821
- Η τοποθέτησή της στο γίγνεσθαι της τότε εποχής
- Η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της μέσα από την εξέταση της σχέσης της με τις άλλες επαναστάσεις που εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο
- Η εστίαση στους ‘απλούς’, τους ‘αφανείς’ ανθρώπους που σηκώνουν στις πλάτες τον μεγάλο όγκο των μαχών και όλων των άλλων εκτός των πεδίων της μάχης
- Η διερεύνηση της εξέλιξης της ταυτότητας των Ελλήνων στην περίοδο των 200 χρόνων μέχρι σήμερα
- Ο προβληματισμός για τις προοπτικές της χώρας και η διαμόρφωση συλλογικού οράματος για το μέλλον της
- Η προώθηση της ιδέας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ιδανικών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, που συνδέονται με την επανάσταση του 1821
- Η εξοικείωση των μαθητών με τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν, μέσα από τη σύνδεση των ιστορικών γεγονότων με τον τόπο στον οποίο οι μαθητές/τριες ζουν
- Η ανάπτυξη ερευνητικού πνεύματος (π.χ. αναζήτηση πηγών, αρχειοθέτηση, επεξεργασία, αξιολόγηση)
- Η καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης και κριτικής σκέψης.
Για να βοηθηθούμε σε όλη αυτή την προσπάθεια την Τετάρτη 4.11.2020 θα έρθει στο σχολείο μας ο κ. Γιάννης Τσαπρούνης Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” όπου και θα εξηγήσει την λειτουργία μιας εφημερίδα.
Εμείς από την μερία έχουμε ορίσει ρόλους όπως: Πρόεδρος, Αρχιστυντάκτης, Γραμματέας, Συντάκτης, Φωτογραφος, Photο editor, Video editor, Translator. Όλους τους ρόλους τους διαλέξαν οι μαθητές.
Σκοπός μας είναι η εφημερίδα:
- Να μεταφραστεί σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και ίσως Κινέζικα.
- Την επόμενη σχολική χρονιά να την εντάξουμε σε πρόγραμμα etwinning
Η εφημερίδα μας θα βρίσκεται στο site του σχολείου σε ξεχωριστική ενότητα και στο url: https://eps.edu.gr/efimerida/. Αυτή την στιγμή είναι υπό κατασκευή και δεν είναι προσπελάσιμη από το κοινό εκτός από τους μαθητές μας.