Ετυμολογία της λέξης ” ορθογραφία “
Ξεκινάμε ενημερώνοντας τους μαθητές για το μάθημα: ποιος το κάνει (ιδιότητα) τίτλος μαθήματος, συχνότητα την εβδομάδα, σύνολο μαθημάτων 1ου τριμήνου, 2ου τριμήνου 3ου τριμήνου, τρόπος μάθησης σε ένα πρότζεκτ (μοίρασμα εργασίας, ατομική και ομαδική δουλειά σε συγκεκριμένη γνωστική περιοχή και δεξιότητες υλοποίησης του τελικού προϊόντος, παρουσίαση του τελικού προϊόν τος σε γονείς)
Γίνεται συζήτηση: τι είναι μια συνθετική εργασία πρότζεκτ κατά την άποψη των μαθητών, πώς γίνεται, πώς μαθαίνουν, τι πιστεύουν ότι θα κάνουν και θα μάθουν στο συγκεκριμένο μάθημα και καταγράφουμε τις απόψεις στον πίνακα. Στη συνέχεια εξηγούμε εμείς τι και πώς γίνεται ένα πρότζεκτ, πώς αξιολογούμε όλοι το αποτέλεσμα της μαθησιακής διαδικασίας, πού αρχειοθετούμε τα επιμέρους κομμάτια της εργασίας αυτής (ηλεκτρονικά στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή) , γραπτή αξιολόγηση από τους μαθητές σε φάκελο στην τάξη.
Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ αναφερόμαστε στην ετυμολογία της λέξης ” ορθογραφία ” που είναι πολύ οικεία σε παιδιά και γονείς. Στα παιδιά της Στ’ μπορούμε να συζητήσουμε και για τον όρο ” ετυμολογία”
Στο πρώτο μάθημα μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να φτιάξουν ένα απλό ερωτηματολόγιο ώστε να το συμπληρώσει ο γονέας ή ο παππούς–γιαγιά καθώς το στερεότυπο της ορθογραφίας είναι πολύ έντονο (πώς μαθαίνουμε ορθογραφία και αν αυτός που δεν μπορεί να μάθει είναι χαζός -παιδιά με δυσλεξία).
Ερωτήσεις
- Πώς μαθαίνατε στο σχολέιο την ορθογραφία;
- Πόσο δύσκολη ήταν για εσάς;
- Υπήρχαν παιδιά στην τάξη σας που δεν τα κατάφερναν;
- Τι έκανε ο δάσκαλος ;
- Πότε πιστεύετε ότι σταματάει κάποιος να μαθαίνει ορθογραφία;
- Πώς πιστεύετε ότι μαθαίνει κάποιος μια καινούρια λέξη;
Τις ερωτήσεις αυτές τις κάνει ο εκπαιδευτικός στην τάξη στα παιδιά και τα ακοεύει να επιχειρηματολογούν καταθέτοντας τις απόψεις τους αλλά ΔΕΝ οδηγεί σε συμπεράσματα μέχρι να έρθουν την επόμενη τα παιδιά να διαβάσουν τις απαντήσεις .
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- Επαίνει αρετήν (Να επαινείς την αρετή) – οικογένεια λέξεων έπαινος
- Θυμού κράτε (Να συγκρατείς το θυμό σου) οικογένεια λέξεων θυμός
- Φίλοις ευνόει (Να ευνοείς τους φίλους) -οικογένεια λέξεων με ευ ως συνθετικό αλλά και ευνοώ
- Ευγένειαν άσκει (Να είσαι ευγενής) – οικογένεια λέξεων ευγένεια
- Παιδείας αντέχου (Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου) – οικογένεια λέξεων παιδία, παιδί, κλπ
- Πράττε δίκαια (Να πράττεις δίκαια) – οικογένεια λέξεων δίκαιος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΕΣΤ σε θέματα γραμματικής – συντακτικού, με αφορμή ανάλογα κείμενα που έκαναν στο μάθημα.
ΕΚΘΕΣΗ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ για το τι έμαθε, γιατί είναι χρήσιμο και πώς ένιωσε στο μάθημα σε φυλλάδιο με το σήμα του Σχολείου). Κάνει προτάσεις για το 2ο τρίμηνο και εξηγεί.
Σε ομάδες των 2 επίσης μπορούν να γίνουν κάποιες από τις παραπάνω εργασίες.
ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ:
- portfollio μαθητή
- ατομικό λεξικό
- ομαδικό επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου φιδάκι που οι ερωτήσεις για να προχωρήσεις είναι μέσα από την ύλη του μαθήματος
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σχολείο μας
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας άμεσα ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210-96 18 626