Αναφερόμαστε στην ετυμολογία της λέξης “πολιτισμός”
Ξεκινάμε ενημερώνοντας τους μαθητές για το μάθημα: ποιος το κάνει (ιδιότητα) τίτλος μαθήματος, συχνότητα την εβδομάδα, σύνολο μαθημάτων 1ου τριμήνου, 2ου τριμήνου 3ου τριμήνου, τρόπος μάθησης σε ένα πρότζεκτ (μοίρασμα εργασίας, ατομική και ομαδική δουλειά σε συγκεκριμένη γνωστική περιοχή και δεξιότητες υλοποίησης του τελικού προϊόντος, παρουσίαση του τελικού προϊόν τος σε γονείς)
Γίνεται συζήτηση :
- τι είναι μια συνθετική εργασία πρότζεκτ κατά την άποψη των μαθητών
- πώς γίνεται
- πώς μαθαίνουν
- τι πιστεύουν ότι θα κάνουν και θα μάθουν στο συγκεκριμένο μάθημα
καταγράφουμε τις απόψεις στον πίνακα.
Στη συνέχεια εξηγούμε εμείς τι και πώς γίνεται ένα πρότζεκτ, πώς αξιολογούμε όλοι το αποτέλεσμα της μαθησιακής διαδικασίας, πού αρχειοθετούμε τα επιμέρους κομμάτια της εργασίας αυτής (ηλεκτρονικά στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή) , γραπτή αξιολόγηση από τους μαθητές σε φάκελο στην τάξη.
Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ αναφερόμαστε στην ετυμολογία της λέξης “πολιτισμός” και στη συνέχεια προσπαθούν τα παιδιά να προσδιορίσουν την λέξη ελληνικός (ως προς τη γεωγραφία, την ιστορία, τη γλώσσα, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα, την έννοια του έθνους ).
Μπορούμε σε ομάδες των 2 να ζητήσουμε από τους μαθητές να αποτυπώσουν τις απόψεις τους σε χαρτόνι ή σε pp με εικόνες, κείμενα ρητά, φωτογραφίες, χάρτες κλπ.
Στο πρώτο μάθημα μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να φτιάξουν ένα απλό ερωτηματολόγιο για το τι θα ήθελαν να μάθουν μέσα από αυτό το μάθημα που περιλαμβάνει την Ιστορία, τη Γλώσσα, τα τοπωνύμια, τους εθνικούς θησαυρούς, τους ευεργέτες , τους διαπρεπείς Έλληνες, την αστρονομία, την γλώσσα της επιστήμης , την Μυθολογία, την χριστιανική πίστη, τον τρόπο ένδυσης, τα φαγητά, τα σπίτια και τις πόλεις, τους νόμους στην αρχαία εποχή και σήμερα κλπ με ανάλογο τρόπο (σε χαρτόνι ή σε pp).
Έργα που μιλούν για τα σχετικά θέματα σε Ε και Στ οι αρχαίες τραγωδίες, τα αποστολικά κείμενα, η Κυριακή προσευχή, οι 7 σοφοί της αρχααότητας, οι αρχαίοι φιλόσοφοι, οι πατριώτες της ελληνικής επανάστασης, το σύνταγμα της Ελλάδας,κλπ
Στην Ε΄και Στ΄τα αναγνωστικά της Στ Γ Διαβάζουμε ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ
Στόχος η κινητοποίηση κάθε μαθητή να μάθει περισσότερα και να συνδέσει τις επιμέρους πληροφορίες με την ολική εικόνα της ζωής στην χώρα ή στην έννοια του Έλληνα ως κάτοικου/ πολίτη/γενεάς. Κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνειδητότητα στο τέλος της χρονιάς για τον έννοια της πατρίδας, της ελληνικότητας ως τρόπου σκέψης και ζωής , της ανάγκης να διασώσει την πολιτιστική του κληρονομιά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Ενέργιες:
- Στο Ημερολόγιο μπορεί να ζητηθεί ερώτηση κρίσεως να εξηγήσουν οι μαθητές τη σημασία των όσων ειπώθηκαν και οι ίδιοι διαπραγματεύθηκαν με το μυαλό και τα συναισθήματά τους.
- Ζωγραφίζουν αντίστοιχα (τι μου έκανε εντύπωση, τι δεν ήξερα και έμαθα, τι ήταν σημαντικό για εμένα και γιατί, πώς θα έλεγα με 2΄στους γονείς μου το σημαντικότερο από το μάθημα).
- Στη συνέχεια βρίσκουμε καταστάσεις στην καθημερινή ζωή που ερχόμαστε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτσιμό π.χ. επισκέψεις σε μουσεία, ιδρύματα πολιτισμού, εκδρομές σε περιοχές φυσικού κάλους, επίσκεψη σε χωριά, πόλεις, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, επίσκεψη σε νημεία, αναγνώριση των σημαντικών Ελλήνων ανά τομέα τέχνης και πολιτισμού.
- Κάθε μαθητής φτιάχνει το δικό του λεύκωμα με Έλληνες που τον συγκίνησαν, επιτεύγματα (π.χ. μάχες, ρητά, ιστορίες ζωής) μνημεία, γεγονότα (π.χ. ονομασία πλανητών με ελληνικά ονόματα, θεωρήματα, λέξεις σε άλλες γλώσσες που έχουν ελληνική ρίζα κλπ).
- Την επόμενη φορά ο εκπαιδευτικός ζητά να διαβάσουν όσα έγραψαν ώς σημαντικά για το μάθημα ή μια εργασία για ένα συγκεκριμένο θέμα που ανέλαβαν να ψάξουν, να διαβάσουν, να παρουσιάσουν σε pp.
- Χρησιμοποιούμε στην Στ τάξης τα βίντεο της ΕΡΤ3 animated φιλόσοφοι για το Σωκράτη, Πυθαγόρα, Δημόκριτο, Αριστοτέλη, Παρμενίδη.
Χρησιμοποιούμε εικονικές παρουσιάσεις μουσείων, περιοχών, μνημείων.
- Παρουσιάζουμε μεγάλες ανακαλύψεις του πνεύματος και της τεχνολογίας π.χ. Ευπάλιο όρυγμα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα μηχανικά του Ήρωνα κλπ
- Χρησιμοποιούμε αποσπάσματα από μεγάλους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους.
- Παρακολουθούμε βίντεο με την Γλύκατζη Αρβελέρ.(πανεπιστημιακός-ιστορικός) ή την ζωή μεγάλων επιστημόνων όπως Γεώργιος Παπανικολάου (γιατρός) , Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής (μαθηματικός) , Μαρία Κάλλας (σοπράνο) Αλέξης Μινωτής (ηθοποιός) Κάρολος Κουν (σκηνοθέτης) Νίκος Ξυλούρης (τραγουδιστής) κλπ
Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα τελειώνει με την ανάληψη μιας εργασίας για το συγκεκριμένο πρόσωπο ή γεγονός, ή μνημείο από κάθε μαθητή. Η παρουσίαση γίνεται και στην τάξη αλλά κυρίως στην περίοδο επίσκεψης των γονέων στο Σχολέιο open class (Δεκέμβρης, Απρίλης, Ιούνης).
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σχολείο μας
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας άμεσα ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210-96 18 626