Μαθητικός Διαγωνισμός "Πυθαγορασ"

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) υλοποιεί, εδώ και πολλά χρόνια, μία σειρά καταξιωμένων διαγωνισμών (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου με στόχο την επιλογή των μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες.

Ο νέος διαγωνισμός, που ονομάζεται ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που θα ήθελαν να γευθούν τη μαθηματική εμπειρία, ανεξάρτητα από την επίδοση τους στα Μαθηματικά. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες.

Ο διαγωνισμός μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη χρονιά πιλοτικής εφαρμογής του (2019) στην Αττική, στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες μαθητών από Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, εισέρχεται στην 2η φάση του η οποία θα περιλαμβάνει ως εξεταστικά κέντρα επιλεγμένα σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ -ΘΕΜΑΤΑ

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων οι οποίες θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

  • Η 1η ομάδα θα καλύπτει την τάξη Β΄ Δημοτικού,
  • Η 2η τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού,
  • Η 3η τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού,
  • Η 4η την Α΄ Γυμνασίου,
  • Η 5η τη Β΄ Γυμνασίου
  • Η 6η την Γ΄ Γυμνασίου.


Τα θέματα θα επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών και ολυμπιάδων της ΕΜΕ, η οποία έχει τεράστια πολυετή πείρα σε θεματοδότηση Μαθηματικών διαγωνισμών.

Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Τα θέματα θα έχουν μία κλιμάκωση με τα περισσότερο σύνθετα να βρίσκονται στο τέλος και να απαιτούν κυρίως Μαθηματικό συλλογισμό και όχι μόνο πράξεις ή απλή εφαρμογή τύπων. Όλες οι σωστές
απαντήσεις βαθμολογούνται το ίδιο, ενώ οι λάθος απαντήσεις καθώς και οι μη απαντήσεις δεν βαθμολογούνται, επομένως δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία, γεγονός που επιτρέπει στον μαθητή τον άμεσο υπολογισμό του βαθμού του με τη βοήθεια του περιοδικού που θα λάβει αμέσως μετά το πέρας του διαγωνισμού και το οποίο θα περιέχει τις λύσεις των θεμάτων.

Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με στόχο τη μη απογοήτευση των μαθητών που θεωρούν ότι υστερούν σε επίδοση στα Μαθηματικά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρόκληση για μαθητές με υψηλούς στόχους στα Μαθητικά.

Kάθε εξεταστικό κέντρο μπορεί να συμμετέχει με το σύνολο ή μέρος των ανωτέρω 6 ομάδων θεμάτων.

 

ΧΡΟΝΟΣ
Την επόμενη σχολική χρονιά ως ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ορίστηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, 9.30 έως 11.00 το πρωί.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ακολουθώντας τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης των μικρών μαθητών στα μαθηματικά λειτουργεί συμμετοχικά και όχι ανταγωνιστικά. Για το λόγο αυτό το ποσοστό των βραβευθέντων δεν θα καθορίζεται πανελλαδικά, αλλά θα είναι το ίδιο (περίπου 20%) για κάθε τάξη στο ίδιο εξεταστικό κέντρο.

Newsletter από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο.

Ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα του σχολείου μας.
Κάντε εγγραφή τώρα στο newsletter μας!