
Ανακοίνωση Ημερίδας: Όμιλος Ρητορικής και Δημιουργικής Γραφής
Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα για την προετοιμασία σκεπτόμενων και δημιουργικών πολιτών: Θεωρητικές & Βιωματικές Προσεγγίσεις
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής και Δημιουργικής Γραφής του Σχολείου μας, το Ευρωπαϊκό Πρότυπο διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα Ρητορικής, το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Ε.Κ.Π.Α. και θέμα:
Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα για την προετοιμασία σκεπτόμενων και δημιουργικών πολιτών:
θεωρητικές και βιωματικές προσεγγίσεις.
Σκοπός της ημερίδας είναι:
- η προαγωγή της ρητορικής και δημοκρατικής παιδείας και
- η προώθηση της επικοινωνίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας,
μέσα από παρουσίαση 15΄λεπτων εισηγήσεων, διάλογο και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, καθώς και μοίρασμα καλών πρακτικών, προκειμένου να ενσωματωθούν στη διδακτική πράξη, με βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια. Η ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Teams της Microsoft.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
9.00 – 9.30: Προσέλευση – Εγγραφές
9.30 – 9.45: Χαιρετισμοί
9.45 – 10.00 : “Αξιοποίηση «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στην εκπαιδευτική πρακτική” – Βασίλης Πανταζής, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
10.00 – 10.15: “Σοφιστές και δημοκρατικός λόγος” – Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
10.15 – 10.30: “Ενισχύοντας το δικαίωμα γνώμης των παιδιών σε ένα δημοκρατικό σχολείο” – Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12)
10.30 – 10.45: “Η δημοκρατική τάξη στο μικροσκόπιο: οι προϋποθέσεις, οι αλλαγές και τα οφέλη“ – Βάλια Λουτριανάκη, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Ελλάδα
10.45 – 11.00: “Η από τόπου και τέλους διαδικασία παραγωγής επιχειρημάτων. Η συμβολή της στη διαμόρφωση της θεωρίας των σύγχρονων διαπραγματεύσεων. Σκέψεις για την αξιοποίησή της στο σχολικό πλαίσιο εντός κι εκτός τάξης” – Χρήστος Χαντζαρίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, εκπαιδευτής Ρητορικής, ιδρυτής και βασικός εισηγητής του καινοτόμου προγράμματος Ρητορικής “ρησιτέλεια”
11.00 – 11.15: “Αίλιου Αριστείδη, “Πρὸς Πλάτωνα ὑπὲρ τῆς Ῥητορικῆς” (λόγος δεύτερος): Ένας σύγχρονος ορισμός για τη Ρητορική μέσα από ένα αρχαίο εγκώμιο“ – Λαμπρινή Σιγιάννη, Φιλόλογος, απόφοιτη του ΔΠΜΣ “Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση”
11.15 – 11.30: “Η ρητορική ως εργαλείο ηγεσίας. Η συμβολή της τέχνης του λόγου στην θωράκιση της προσωπικότητας του ατόμου” – Δημήτριος Πρίφτης, Σύμβουλος Δήμου Σαρωνικού
11.30 – 11.45: “ Η καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης έμμεσα και άμεσα στο σχολείο από το νηπιαγωγείο μέχρι την Στ Δημοτικού “ Εμένα με νοιάζει”” – Νατάσα Μπελίτσου, Υπεύθυνη Ειδικής Αγωγής, Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη, Ελευθερία Μήτση, Δασκάλα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Στέλλα Πουσπουρίκα, Προϊσταμένη Προσχολικής Αγωγής Ευρωπαϊκού Προτύπου
11.45 – 12.00: “Παιχνίδια Επιχειρηματολογίας στην Τυπική και Άτυπη Μάθηση” – Νατάσα Κριετσέπη, Φένια Βλάχου, Καλλιόπη Μπερμπέρη, εκπαιδευτικοί Ευρωπαϊκού Προτύπου
12.00 – 12.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
12.30 – 14. 00: Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια
- “Γραφείον Ιδεών: εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες μέσω της καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης και μέσω της ανάληψης δράσης” – Βάλια Λουτριανάκη, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Ελλάδα
- “Η Ρητορική και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ” – Παρασκευή Αθανασοπούλου, Εκπαιδευτικός, steam educator, συγγραφέας
- “Επιχειρηματολογούμε με την φωνή των κειμένων” – Μαρσώ Μαρκεσίνη, Φιλόλογος, Εκπαιδεύτρια Ρητορικής
14.00 – 14.30: Συμπεράσματα – Κλείσιμο Ημερίδας
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Ημερίδας Ρητορικής στις 29.5.2021
Παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ενημερωθείτε για τις ενέργιες της ημέριδας ή μπορείτε και να τηλέφωνησετε στο τηλεφωνικό κέντρο του σχολείου: 210 9618626
13.00 – 14.30: Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια
Η επιστημονική επιτροπή:
Καλογήρου Τζίνα. Καθηγήτρια του τομέα Ν.Ε. Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».
Χονδρογιάννης Ελευθέριος. Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου ΠΕ84, Επιστημονικά & Παιδαγωγικά Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προτύπου.
Λινάρδος Νίκος. Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΟ2, 4ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαλάμου Μυρτώ, PhD Φιλολογίας.
Η οργανωτική επιτροπή:
Πρόεδρος: Καργιωτάκης Γιώργος. Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο, Μαθηματικός Παν/μιο Κρήτης, D.E.A, PhD University of Denis Diderot (PARIS VII).
Γενικός Επιβλέπων: Κανελάτος Παναγιώτης. Διευθυντής Γυμνασίου στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο, MSc Computer Science
Αλεξία Χατζή, Θεολόγος. Υποδιευθύντρια Γυμνασίου. MSc Εκκλησιαστική Ιστορία, MSC Theologie Οrthodoxe, PhD Εκκλησιαστική Ιστορία.
Κριετσέπη Αναστασία, Φιλόλογος. M.Ed Eφαρμοσμένης Παιδαγωγικής.
Βλάχου Φωτεινή, Φιλόλογος. M.Ed Eφαρμοσμένης Παιδαγωγικής.
Αγγελάρα Δροσίς. Διευθύντρια Δημοτικού και Υπεύθυνη Τμήματος Ξένων Γλωσσών. Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, M.Ed Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, PhD Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Βιολέτα Γιαννέτα, Φυσικός. MSc στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, PhD Νανοτεχνολογία & Μικροηλεκτρονική.
Αλεξάκη Διονυσία, Φιλόλογος. MSc Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, MSc Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σχολείο μας
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας άμεσα ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210-96 18 626
Βιογραφικά
Ο Βασίλης Α. Πανταζής είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Χαϊδελβέργη, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία και Παιδαγωγικά. Διδάσκει και ερευνά στις γνωστικές περιοχές: Εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διαπολιτισμική και Αντιρατσιστική Εκπαίδευση.
Η Ελένη Βολονάκη (Πτυχίο στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Διδακτορική διατριβή στο Royal Holloway, Πανεπιστημίου Λονδίνου) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Έχει γράψει το βιβλίο Λυσίου λόγοι, Κατά Αγοράτου (13) και Κατά Νικομάχου (30) (2012) και έχει μεταφράσει το βιβλίο του C. Carey, Democracy in classical Athens (2010). ΄Εχει επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Αρχαία Ελληνική Ρητορική και Ρητορεία, Αττικό δίκαιο, και Αφήγηση και Αφηγηματολογία.
Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία (Μ.Phil) στο Λονδίνο. Επιμορφώθηκε σε θέματα αυτογνωσίας και σχετίζεσθαι (ΑΚΜΑ), εκπαίδευσης ενηλίκων (ΕΑΠ), διοργάνωσης κέντρων νεότητας (ΓΓΝΓ) και θεατροπαιδαγωγικής για παιδιά (Δήμος του Λονδίνου). Εργάστηκε στους τομείς της εμψύχωσης και της υποστήριξης παιδιών και εφήβων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, της προάσπισης των νεανικών δικαιωμάτων και της επιμόρφωσης επαγγελματιών και εθελοντών στα πεδία εξειδίκευσης του. Το 2003 διορίστηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του, επισκέφτηκε μεγάλο αριθμό σχολείων και ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα, συναντήθηκε και συζήτησε με χιλιάδες παιδιά και με επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, υποστηρίζοντας τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των παιδιών και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, όπως και άλλων Ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανισμών (EOEF, EFCW, FEANTSA, κ.α.) και συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Εμψυχώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από το 1985 μέχρι σήμερα διαρκώς, έχοντας εργασθεί σε κέντρα νεότητας, βρεφονηπιακά κέντρα, αναμορφωτήρια, φυλακές και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), που αποσκοπεί στην ενίσχυση και διάδοση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Η Βάλια Λουτριανάκη (www.valialoutrianaki.com) είναι κλασική φιλόλογος (Dea-Paris IV Sorbonne, υπ. Δρ ΕΚΠΑ). Διδάσκει στο Αρσάκειο Ψυχικού από το 2001, όπου εμψυχώνει και απογευματινούς ομίλους ρητορικής, ηγεσίας και δημιουργικής σκέψης, καθώς και στο διετές Μεταπτυχιακό «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΕΚΠΑ). Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Δασκάλου» της Gordon Training International και επίσημη TEDed Club Leader.
Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση από το 2009 και ως μέλος της Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας «Σείριος», την οποία ίδρυσε το 2016, πραγματοποιεί εθελοντικά επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 1.800 ώρες). Είναι συν-Συντονίστρια της ομάδας «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση» (European Democratic Education Community-Greece) και του ευρωπαϊκού προγράμματος #Climate of Change Debates. Είναι εμπνεύστρια και υπεύθυνη συντονισμού των κατασκηνώσεων ρητορικής και δημοκρατικής παιδείας.
To πρόγραμμα «Τεισίας» που σχεδίασε για τη ρητορική παιδεία και εν γένει την εκπαίδευση του ενεργού πολίτη έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Πιστεύει στη μετασχηματιστική δύναμη της ομάδας και στην αξία της βιωματικής εκπαίδευσης ως κύριου μέσου διαμόρφωσης ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών.
Ο Χρήστος Χαντζαρίδης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και κάτοχος: α) Μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ, Kingston University, UK), β) Μεταπτυχιακού τίτλου MA (ΔΜΠΣ, «ΡΗΤΟΡΙΚΗ, Θεωρία και Πράξη», Ε.Κ.Π.Α. & Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας) και γ) πιστοποιητικού εκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση στους χώρους εργασίας (ADR CENTER/JAMS INTERNATIONAL).Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με σχεδόν 30ετή συμβουλευτική και δικαστηριακή εμπειρία.Εργάζεται επί μακρά σειρά ετών ως Νομικός Σύμβουλος, αλλά και Ειδικός Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων σε Μεγάλες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ έχει διατελέσει επί 10ετία έμμισθος Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος του Ταμείου Υγείας της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων και έχει αρθρογραφήσει στον περιοδικό τύπο επί θεμάτων που αφορούν στις Διαπραγματεύσεις.Είναι ιδρυτής και βασικός εισηγητής του καινοτόμου προγράμματος Ρητορικής “ρησιτέλεια” (www.risiteleia.com). Έχει εργαστεί ως Εκπαιδευτής Ρητορικής σε ομώνυμους ομίλους σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ έχει διατελέσει κριτής και μέλος επιστημονικής επιτροπής σε ρητορικούς αγώνες Γυμνασίων και Λυκείων.Το Β’ (εαρινό) εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 δίδαξε το μάθημα της «Δικανικής Ρητορικής» στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. με τίτλο «ΡΗΤΟΡΙΚΗ, Θεωρία και Πράξη», που συνδιοργανώνεται από το Ε.Κ.Π.Α. & το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του για την Αριστοτελική Ψυχολογία και Ρητορική και τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίησή τους στο πεδίο της σύγχρονης εναλλακτικής (εξώδικης) επίλυσης διαφορών.
Η Λαμπρινή Σιγιάννη είναι φιλόλογος, αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, πραγματοποίησε μέρος των προπτυχιακών της Σπουδών στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2021 αποφοίτησε με Άριστα από το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση». Επιστημονικές της μελέτες φιλοξενούνται σε έγκριτα φιλολογικά περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων.
Ο Δημήτριος Πρίφτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού. Αποφοίτησε από το τμήμα “Παραγωγής μέσων ενημέρωσης-Δημοσιογραφίας” του Queen Margaret University το 2018 και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Digital Marketing του Uviversity of East London λίγους μήνες αργότερα. Από το Μάιο του 2019, υπηρετεί το Δήμο Σαρωνικού ως Δημοτικός Σύμβουλος και είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου, ενώ παράλληλα ασχολείται με θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης. Η ενασχόλησή του με τη ρητορική ξεκινά στα μαθητικά του χρόνια, σε ηλικία 13 ετών με εκπαιδεύτρια τη Μυρτώ Μαλάμου. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην τέχνη του λόγου και πρόσφατα παρακολούθησε διαδικτυακά το πρόγραμμα του Harvard University “Rhetoric, the art of persuasive writing and speaking”.
Η Παρασκευή Αθανασοπούλου είναι εκπαιδευτικός και φοιτά στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Δημιουργική Γραφή. Είναι steam educator και έχει διδάξει και σε χαρισματικούς μαθητές. Έχει συμμετάσχει με έργα της στην έκδοση του συλλογικού βιβλίου «Ιστορίες με Αλάτι» από τις εκδόσεις Αλάτι. Συγγράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες. Συνέγραψε και σκηνοθέτησε το έργο «Α talking building» για το Φεστιβάλ site-specific που διοργάνωσε το Θέατρο «Λιθογραφείον». Έχει κερδίσει την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση – Το δέντρο της Σοφίας» με τους μαθητές της. Έχει συμμετάσχει σε Διαγωνισμούς της UNICEF για τη συγγραφή παραμυθιών με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε διαγωνισμούς του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι»,«Δες το εδώλιο αλλιώς», με διάκριση των μαθητών της το 2018, «Φανταστικές Κυκλάδες. Φτιάξε το νησί σου!».
Η Μαρσώ Μαρκεσίνη είναι φιλόλογος και εμψυχώτρια ρητορικής. Συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια που προωθούν την βιωματική και δημοκρατική εκπαίδευση. Υπηρετεί τον διάλογο και τις δράσεις σε κύκλο. Για το λόγο αυτό, μεγαλώνοντας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη δημόσια ομιλία,τη ρητορική και φυσικά την κλασική φιλολογία, ούσα τελειόφοιτη.Λάτρης των αρχαίων ελληνικών κειμένων και της νεότερης λογοτεχνίας, διδάσκει ακατάπαυστα δημιουργική γραφή,προφορικό λόγο και αρχαία κατεύθυνσης σε σχολεία και πολυχώρους.Έχει εκπαιδευτεί από το ΕΚΠΑ στην «Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων»,ενώ παράλληλα ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Ρητορικού Ομίλου της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Δηλώνει υπέρμαχο μέλος της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση», της «Χαρισμάθειας», της «Λέσχης Ανδρίων», της “Fractality” και της «Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας Σείριος». Ασχολείται με την εκπαίδευση προσφύγων και χαρισματικών παιδιών στο πλαίσιο του Tedxkids.Από πάντα λάτρευε τα Μοντέλα Προσομοίωσης και Εικονικών Δικών…γι’αυτό αυτοαποκαλείται: “MUN και EYP Mentor”. Τους τελευταίους μήνες δείχνει πυρετωδώς τις υφές του κόσμου στον νεογέννητο γιό της.
H Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα “Σείριος” συστάθηκε το 2016 και από τότε εξερευνά ποικίλες μεθόδους βιωματικής εκπαίδευσης που αποσκοπούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής (life skills): θέατρο, μουσική, εικαστικά, αφήγηση, ρητορική, δημιουργική γραφή, κόμιξ, κινηματογράφος, βίντεο κ.α. Τέχνες και τεχνικές αποτελούν όχημα για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενεργοποιούν τις αισθήσεις, τη σκέψη και τον λόγο. Τα μέλη της ομάδας (αλληλο-) επιμορφώνονται, δικτυώνονται, προσφέρουν εθελοντική εργασία και σχεδιάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Από το 2016 συμμετέχει ως κύρια ομάδα διοργάνωσης και εμψύχωσης στις θερινές κατασκηνώσεις Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας. Μέλη της ομάδας είναι α) μάχιμοι εκπαιδευτικοί με πείρα στη μη τυπική εκπαίδευση, β) νέοι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση” του Πανεπιστημίου Αθηνών και γ) παιδαγωγοί απόφοιτοι σχολείων – πρώην μέλη μαθητικών ρητορικών και άλλων ομίλων.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Ημερίδας Ρητορικής στις 29.5.2021
Παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ενημερωθείτε για τις ενέργιες της ημέριδας ή μπορείτε και να τηλέφωνησετε στο τηλεφωνικό κέντρο του σχολείου: 210 9618626